Dit zijn de najaarsboeken van Bot Uitgevers!

Dit najaar verschijnen deze prachtige maatschappelijk relevante non-fictieboeken van onder andere Talitha Muusse, Tom Grosfeld, Tuur Elzinga en het essay van de Maand van de Geschiedenis door Hans Schnitzler bij Bot Uitgevers.

Voor boekhandels is onze najaarsbrochure hier te vinden.

Het officiële essay voor de Maand van de Geschiedenis

De menselijke geschiedenis laat zich lezen als een proces waarbij mens en machine steeds verder met elkaar versmelten, tot op het punt dat we in cyborgs veranderen – half mens, half machine. Dat punt zijn we snel aan het naderen.

Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Dat is de vraag die in De mens, de machine & de therapeut centraal staat.

Om te begrijpen wat we nu zijn, moeten we onderzoeken hoe we zo geworden zijn. Daartoe nodigt Hans Schnitzler de lezer uit om, samen met hem, in technotherapie te gaan. Waar komt onze fascinatie met technologie vandaan? Heeft het onderscheid tussen echt en nep nog betekenis in een wereld van virtual reality en deepfakes? Er zit niets anders op dan te graven in ons verleden om hier meer zicht op te krijgen.


De spreekkamer is lek

Voor veel ggz-patiënten is het van cruciaal belang dat wat zij vertellen in de spreekkamer, daar blijft. Ze hebben een vrije ruimte nodig waarbinnen ze hun gedachten, herinneringen en fantasieën zonder aarzeling kunnen bespreken, zodat ze kunnen herstellen. Wanneer die veiligheid ontbreekt, stagneert de boel, en zouden ze zorg zelfs kunnen vermijden.

Deze vertrouwelijkheid staat door toenemende datahonger onder druk. De overheid probeert al ruim een decennialang om data van ggz-patiënten te verzamelen. Het geloof lijkt te zijn ontstaan dat ze zonder die gegevens de sector niet kunnen beheersen. Met de nieuwste dataverzameling zijn de intieme, medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten bij de overheid beland. Het doel is om de zorg te verbeteren. Maar kan dat wel met deze data en tegen welke prijs?

Onderzoeksjournalist Tom Grosfeld bespreekt in De spreekkamer is lek een maatschappelijk relevant probleem dat doet denken aan de toeslagenaffaire en misstanden in de Jeugdzorg. Grosfelds onderzoek is zowel verbijsterend als relevant en heeft betrekking op de privacy van ons allen


De toekomst is fantastisch

Jeanneke Scholtens weet het zeker. Je kunt beter in de toekomst leven dan in het nu. En ze geeft je direct een handleiding hoe dit te doen. Want volgens haar word je als mens, als organisatie en als maatschappij van toekomstdenken gelukkiger, ruimdenkender, hoopvoller en actiegerichter.

Door op vier manieren toekomstdenken te oefenen: door tijdreizen, trendwatchen, lange termijn denken en ruim denken, krijg je als lezer een veel ruimer besef van de toekomst en van het nu.

De toekomst is fantastisch is een hoopvol en praktisch boek vol perspectief, waarin toekomstdenken het middel is om kleine en grote vraagstukken aan te vliegen. Voor jouw persoonlijke leven met intieme momenten, beslissingen voor je bedrijfsvoering en grote maatschappelijke vraagstukken.


En ze leefden nog kort en gelukkig

Ziek worden kan je overkomen, maar ziektes zelf veroorzaken is een kunst. Toch kan je het leren. In een land waarin zorg schaars is en schaarser wordt en een land dat vergrijzing vooral als probleem ziet, doet psycholoog Femke Nijboer haar best haar steentje bij te dragen: ze geeft jou de beste tips om ouderdom te vermijden. Op de Zwarte Cross snapte ze het namelijk ineens: weg met truttig gepreek! Jullie willen niet lang, maar kort en gelukkig leven! En zij zal jullie raadgeven.

Als zelfbenoemd generaal legt ze jullie, rekruten, de vijand – het lichaam – uit. Ze legt organen in je handen om ze nauwkeurig te bestuderen, bewonderen en uiteindelijk kapot te leven met slechte gewoontes. Ook spekt ze haar leefstijltips met anekdotes uit haar eigen leven en onderzoekt ze de beperkte maakbaarheid van je eigen geluk.

Een boek vol liefde en vrolijkheid om beter met je lichaam om te gaan, maar verpakt in zwarte humor.


Een manifest voor de 21e eeuw Van FNV-voorzitter Tuur Elzinga

Er waart een spook door Europa en de hele, vrije, democratische wereld – het spook van het populisme. Een ware kiezersopstand keert zich tegen de gevestigde orde; tegen de bestuurlijke, financiële, culturele en intellectuele elites. En met reden!

Autoritaire, populistische leiders beloven de zorgen van de mensen weg te nemen en mobiliseren de onvrede onder de kiezers. Maar als autoritaire leiders eenmaal aan de macht komen, nemen ze vooral democratisch verworven vrijheden en rechten weg en blijven de zorgen bestaan.

Plutocraten en autocraten; zakkenvullers en potentaten, ze bedreigen onze democratie. Maar een sterke leider die zegt namens het volk te spreken en de problemen wel even op te lossen is slechts uit op macht uit naam van het volk. Macht in handen van het volk is een heel ander verhaal. Echte democratie, daarover gaat dit manifest.

Binnenkort meer info!


Toen wij nog iets hadden kunnen doen

De mensheid staat op een kruispunt in de tijd. Alles wat wij nu doen heeft een ongekend grote impact op de levens van mensen die na ons komen. Van klimaatverandering en ecologische destructie tot AI, nucleaire dreiging en het aftakelen van onze democratische instituties, we moeten nu de juiste keuzes maken.

Veel jonge mensen voelen dat hun toekomst fundamenteel op het spel staat. Het drukt zwaar op hun schouders, maar ze worden er ook activistisch en strijdlustig van!

In een tijdperk vol existentiële dreigingen is jonge mensen meer zeggenschap geven over hun toekomst het meest rechtvaardige wat we kunnen doen. En het meest verstandige. Het is tijd dat we heel aandachtig naar ze gaan kijken en luisteren.


Het Chili-dieet

Eindelijk is er een bewezen manier om van je overgewicht af te komen! Dit boek neemt je mee op reis naar het zonnige Zuid-Amerika waar een groepje visionairen, tegen de stroom in, een unieke afslankmethode ontwikkelden. Zij gingen de pittige uitdaging aan om de nationale gezondheid eigenhandig te verbeteren en slaagden daarin. In een tijdsvak waarin obesitas in Nederland met meer dan 1 miljoen mensen groeide lukte het dit groepje knappe koppen om er juist een kwart miljoen Chilenen vanaf te helpen.

Hoe is dit mogelijk, en wat kan jij en de rest van de wereld leren van de Chileense aanpak?

De Chileense strategie was simpel en effectief. In Het Chili-dieet lees je over hun moedige strijd tegen de machtige voedingsindustrie en krijg je inzicht in alle psychologische processen achter duurzaam gewichtsverlies.

Binnenkort meer info!



Winkelwagen